Web Analytics
Jak wybrać ekspres do kawy? | Van4U

Jak wybrać ekspres do kawy?

Nie wystarczy kupić doskonały ekspres do kawy, aby zrobić kawę o idealnej konsystencji. Liczy się również mielenie, ubijanie i stała temperatura. Zastanawiasz się, w jaki sposób urządzenie przygotowuje gorący napój? Obecnie wyróżniamy cztery popularne technologie podgrzewania wody do espresso: termoblok, bojler, wymiennik ciepło i termoolej. Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady. Sprawdź, jak wybrać ekspres dla domowego baristy!

Jaki wybrać ekspres do kawy?

Jeśli jesteś fanem porannego espresso, zwróć uwagę na elegancki ekspres ciśnieniowy Ariete Retro 1389/14 vintage zielony. Zachwyca klasycznym designem, starannym wykonaniem i funkcjonalnością. Ma praktyczny zbiornik na wodę o pojemności 0,9 l, dyszę do pienienia mleka i wyjmowaną metalową podstawę. Dzięki opływowym kształtom możesz go łatwo utrzymać w czystości. Pozwala przygotować zarówno kawę mieloną, jak i z podsów ESE. Co ważne, nie zajmuje dużo miejsca, dlatego sprawdzi się nawet w niewielkiej kuchni. 

Jeżeli szukasz urządzenia o niebanalnym designie, ekspres Ciśnieniowy Ariete Retro 1389/15 Vintage na pewno Ci się spodoba. Zaparzy aromatyczną kawę pod ciśnieniem 15 BAR. Doskonale łączy walory estetyczne z praktycznymi, spełniając potrzeby nawet najbardziej wymagających klientów. 

Marzysz o nowoczesnym ekspresie ciśnieniowym o mocy 1000 W? Jeśli tak, ekspres Do Kawy Ariete 1324 Espresso Metal sprosta Twoim oczekiwaniom. Proponowany model został wykonany ze stali nierdzewnej, dzięki czemu wygląda perfekcyjnie nawet po dłuższym czasie. Pozwala przygotować wyśmienite espresso zarówno z podsów, jak i kawy mielonej. Posiada praktyczną dyszę do spieniania mleka i nowoczesną funkcję Thermocream. Korzystając ze wspomnianego urządzenia, możesz poczuć się jak prawdziwy barista.

Jak wybrać ekspres do kawy?

Czym jest termoblok?

Prezentowany ogrzewacz przepływowy pobiera wodę ze zbiornika w ekspresie i podgrzewa ją w locie, w przeciwieństwie do tradycyjnego bojlera. Taka technologia jest stosowana w wielu domowych ekspresach do kawy, w których zarządza funkcją parzenia lub pary albo obiema. Dzięki termoblokowi, urządzenie nagrzewa się szybko, aby można było zaparzyć kawę. Z drugiej strony temperatura parzenia nie jest jednolita.

Najprostsze termobloki składają się z dwóch metalowych płytek ze spiralą, przez którą przepływa woda. Podgrzewają wodę bezpośrednio przed użyciem, dlatego nie zużywają dużo energii.. Zazwyczaj wykonane są z aluminium, stali nierdzewnej i aluminium. Niektórzy producenci proponują kompozytowy termoblok z rurami ze stali nierdzewnej i aluminiową obudową. 

Ekspres do kawy z dwoma bojlerami

Wspomniane urządzenie wykorzystuje dwa oddzielne jednostki grzewcze, jedną do kawy, a drugą do pary. Nie musisz się wtedy martwić, że długie serie napojów z mlekiem obniżą temperaturę parzenia espresso. Chociaż system z podwójnym bojlerem ma wiele zalet, nie jest pozbawiony wad. Dłużej się nagrzewa i zużywa dużo energii, ponieważ utrzymuje wodę w stałej temperaturze. 

Jak wybrać ekspres do kawy?

Termoolej

Działa na tej samej zasadzie, co termoblok. Element grzejny osadzony w metalu biegnie wzdłuż rury podgrzewającej wodę. Korpus rurek termoelektrycznych najczęściej wykonany jest z aliminium, z kolei wbudowana rura składa się zwykle z miedzi lub stali nierdzewnej. Nie ma tutaj problemów z wyciekiem, z drugiej strony takie rozwiązanie generuje spore koszty.