Jak korzystać z suszarki do grzybów?
Suszone grzyby są niezwykle aromatycznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw, w tym zup, sosów, bigosu, makaronów itp. Najzdrowsze suszone grzyby przygotujesz samodzielnie? Jak? Można to zrobić na kilka prostych sposobów, metodą domową poprzez suszenie grzybów w piekarniku lub przy pomocy profesjonalnego urządzenia nazywanego potocznie suszarką do grzybów. Jak przebiega proces suszenia grzybów w takim urządzeniu? Jak w prawidłowy sposób należy je do tego przygotować? O tym wszystkim już za chwilę.
Na wstępie kilka słów o ...
Suszone grzyby są nieodłącznym składnikiem wielu polskich tradycyjnych potraw, niestety są one bardzo drogie dlatego też większość z nas poszukuje prostych sposobów na zaoszczędzenie trochę grosza. Jednym z nich jest właśnie zakup suszarki do grzybów.
Suszarka do grzybów jest profesjonalnym urządzeniem do suszenia żywności, bowiem suszeniu poddawane zostać mogą nie tylko grzyby ale także owoce, warzywa, ryby, mięso oraz zioła. Suszenie produktów spożywczych pozwala na zachowanie ich cennych substancji odżywczych - witamin i minerałów. Suszone grzyby są źródłem wielu cennych mikro i makro elementów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Suszarki do grzybów są urządzeniami elektrycznymi, wyposażonymi w specjalną spiralę grzewczą, która wytwarza ciepłe powietrze stopniowo odprowadzając wodę ze znajdujących się w niej grzybów.
Suszenie grzybów w suszarce elektrycznej - krok po kroku
Jak już wiesz w profesjonalnej suszarce do grzybów suszyć można nie tylko grzyby ale także i inne produkty to dzisiaj jednak skupimy się na suszeniu samych grzybów. Jakie gatunki grzybów nadają się zatem do suszenia? Praktycznie wszystkie, ważne jest aby grzyby leśne, które zakupisz bądź uzbierasz samodzielnie były jadalne. Jeśli nie masz pewności co do tego czy grzyby, które wylądowały w Twoim koszu nie są przypadkiem trujące, to skorzystaj z fachowej porady specjalisty. W Polsce istnieje wiele punktów, w których można sprawdzić czy zebrane grzyby są podgrzybkami a nie przypadkiem muchomorami.
Grzyby przed suszeniem należy dokładnie oprawić. Postaraj się usunąć piasek, ziemię, listki, igły czy inne zabrudzenia, kiedy to zrobisz możesz je obrać a następnie pozbawić ogonka. Oddzielając go od kapelusza upewnisz się czy grzyb nie jest robaczywy. Tak oprawione grzyby pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż równomiernie na tackach suszarki, ustaw odpowiedni program i gotowe - po upływie określonego czasu suszarka automatycznie się wyłączy a Ty cieszyć się będziesz zdrowymi i aromatycznymi suszonymi grzybami!
Jaką suszarkę do grzybów wybrać?
Na polskim rynku dostępnych jest wiele różnych modeli suszarek do grzybów, większość urządzeń jest wielofunkcyjna. Co to oznacza w praktyce? W profesjonalnej suszarce do grzybów można suszyć także owoce, warzywa, ryby, mięso oraz zioła. Wybierając urządzenie upewnij się, że posiada ono płynną regulację temperatury co pozwoli Ci na pełną kontrolę suszenia umieszczonych w niej produktów.
Jeżeli zajadasz się nie tylko suszonymi grzybami ale także i owocami czy warzywami to koniecznie rozważ zakup suszarki wielopoziomowej, zaoszczędzisz w ten sposób i na czasie i na pieniądzach. Urządzenia składające się z np. z pięciu poziomów są niezwykle pojemne, dodatkowym ich atutem jest prosta i bezpieczna obsługa. Ceny tego typu suszarek do żywności wahają się zazwyczaj w granicach 100-150 zł, jeśli chcesz zaoszczędzić nieco grosza odwiedź sklep internetowy - ceny urządzeń są o wiele niższe niż w sklepach stacjonarnych.
Patronat nad artykułem objął sklep internetowy TwojPasaz.pl, posiadający w asortymencie urządzenia kuchenne typu: suszarka do grzybów - więcej na TwojPasaz.pl.