Web Analytics
Zasady przygotowania stołu do posiłku | Van4U

Zasady przygotowania stołu do posiłku

Jak powinien wyglądać stół, przy którym spożywa się posiłek?

Każda uroczystość rodzinna wiąże się z przygotowaniem wielu potraw, dzięki którym zaproszeni goście czują podniosły charakter obchodzonej okazji. Posiłek smakuje zdecydowanie lepiej, jeżeli stół nakryty jest białym obrusem, a sztućce i talerze rozłożone są z zachowaniem wszystkich zasad savoir-vivre. W kwestii obrusu najważniejsze jest jego czystość oraz wyprasowanie. Ponadto powinien być równomiernie rozmieszczony na stole, a jego boki powinny zwisać ze stołu na równych wysokościach. Zasadą jest, że wzorzysta zastawa musi być połączona z białym obrusem, by uniknąć rażących kontrastów. Odradza się wykorzystywanie dodatkowych ozdób, które mogłyby zaburzać estetykę przygotowanego stołu.

Co jeszcze powinno znaleźć się na stole?

Na stole powinna panować pełna harmonia. Wszelkie dekoracje w postaci kwiatów, wazonów, czy świec nie powinny w żaden sposób zasłaniać gości i wysuwać się na pierwszy plan. W przypadku zastosowania wysokich świec, należy je ustawić na brzegu stołu. Elementem, bez którego nie powinien odbyć się żaden posiłek są serwetki. Zasadniczo pełnią dwie funkcje, ponieważ są zarówno dekoracją, jak i elementem pozwalającym zachować wysoki poziom higieny podczas spożywania posiłku. Przed posiłkiem serwetki umieszcza się po lewej stronie zastawy, natomiast po zakończeniu jedzenia, przekłada się je na przeciwną stronę talerza.

Zasady przygotowania stołu do posiłku

Zasady ustawiania talerzy i sztućców na stole

Odpowiednie ustawienie zastawy i sztućców na stole jest niezwykle ważne. Istnieje kilka zasad, które powinny być przestrzegane w tym zakresie. Po pierwsze, na płytkich talerzach zawsze stawia się głębokie. Jeżeli chodzi o sztućce, po prawej stronie układa się noże i łyżkę do zupy. Ostrza noży powinno się skierować na lewą stronę. Po lewej stronie talerza należy umieszczać widelce i sztućce przeznaczone do deseru. Natomiast filiżanki z kawą lub herbatą powinny znajdować się po prawej stronie deserowego talerzyka. Kieliszki natomiast powinny być ustawione nad talerzem na danie główne, również po prawej stronie.