Web Analytics
Przelewowy czy ciśnieniowy – jaki ekspres domowy wybrać? | Van4U

Przelewowy czy ciśnieniowy – jaki ekspres domowy wybrać?

Ekspres do kawy znacznie przyspiesza sposób przygotowania aromatycznego, pobudzającego napoju, ale jaki będzie najlepszy? Na rynku dostępne są zarówno niedrogie ekspresy przelewowe, jak i ekspresy ciśnieniowe, do których zaliczamy modele kolbowe, kapsułkowe oraz automatyczne. Sprawdź wady i zalety każdego rozwiązania! 

Przelewowy czy ciśnieniowy – jaki ekspres domowy wybrać?

Ekspres przelewowy – wady i zalety

To proste urządzenia, które pozwolą przygotować cały dzbanek czarnej kawy, ale proces parzenia trwa dosyć długo – około 15 minut. We wnętrzu ekspresu przelewowego umieszczamy papierowy filtr, dzięki czemu kawa przelana do filiżanki będzie pozbawiona fusów. Kilkanaście lat temu ekspresy przelewowe cieszyły się ogromną popularnością, ale dziś coraz więcej osób wybiera bardziej funkcjonalne modele ciśnieniowe.

Jednak to rozwiązanie ma sporo wad – musisz wcześniej zmielić ziarna, a przygotowana kawa będzie miała wysoką zawartość kofeiny, przez co łatwo przekroczyć dzienną dawkę bezpieczną dla zdrowia. Zaletą jest niska cena i prosta konstrukcja, dzięki czemu ewentualne usterki są łatwe do naprawy. 

Przelewowy czy ciśnieniowy – jaki ekspres domowy wybrać?

Ekspres ciśnieniowy – automatyczny, kolbowy czy kapsułkowy?

Ekspres ciśnieniowy, jak sama nazwa wskazuje, przepuszcza wodę pod odpowiednim ciśnieniem, dzięki czemu zaparzona kawa będzie znacznie bardziej aromatyczna. Urządzenia poradzą sobie z przygotowaniem różnorodnych specjałów, a proces parzenia trwa znacznie krócej. To rozwiązanie przewyższa pod każdym względem ekspresy przelewowe, ale wadą może być znacznie wyższa cena. 

Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na rodzaje, które różnią się pod względem zastosowania, łatwości obsługi oraz możliwości:

  • Ekspres kolbowe – nazywane półautomatycznymi, przeznacozne do przygotowania klasycznego Espresso. Wymagają wiedzy o procesie parzenia kawy – użytkownik sam decyduje o ilości kawy, czasie parzenia i grubości mielenia ziaren. 
  • Ekspresy kapsułkowe – przygotowują kawę z kapsułki za naciśnięciem jednego przycisku. Pozwalają uzyskać wiele różnych specjałów, ale kawa przygotowana w ten sposób nigdy nie będzie tak aromatyczna, jak świeża kawa ziarnista.
  • Ekspresy automatyczne – urządzenia z wbudowanym młynkiem, które za każdym razem przygotowują kawę ze świeżych ziaren. Większość modeli ma także kolorowy wyświetlacz oraz spieniacz do mleka. Funkcjonalne sprzęty potrafią przygotować kilkanaście różnych kaw, a cały proces parzenia trwa około minuty.

Jeśli cenisz sobie wygodę i różnorodność i możesz przeznaczyć większy budżet na zakup ekspresu, to model automatyczny będzie najlepszym wyborem.